вторник, 3 ноември 2009 г.

За грипната епидемия и това, как да предпазим децата си

Тази година грипните вируси имат далеч по-сериозни намерения от преди. Най-ценното за нас - хората, живота ни е сериозно застрашен. Докато се чудим има ли наистина грипна епидемия или сме свидетели на поредната масова психоза родена от медиите - от грип умират хора.
Най-податливите и беззащитни същевременно са нашите деца. И въпреки, че няма съобщения за малки деца заболели от новия "свински грип", достатъчно е детето ни да се разболее за да се наруши нормалния житейски цикъл на всички в семейството за седмици наред.
Достатъчно статистика. По-важно е мнението Ви за това, КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ заболяването. Всеки от нас има изработена формула за този проблем, но човек винаги може да научи нещо ново и полезно.
Ето и нашето мнение:
1. Укрепване на имунитета: консултирайте се с педиатъра си кой препарати, стимулиращи имунната система са най-добри за детето. Като може би най-добре е да започнете с хомеопатичните.

2. Строга лична хигиена: навици като как да кихаме и кашляме в кърпичка, не в ръка за да предотвратим лесното разпространяване на милиони вируси по предмети и сред другите около него; миенето на ръце по няколко пъти на ден; ползването на влажни кърпички и не на последно място носенето на маска. Всичко това детето ще възприеме и изпълнява най-лесно, когато се поднесе под формата на игра.

3. Дори с лека настинка и бележка от педиатъра, че не е болно, оставете детето за ден - два у дома. Ако наистина всичко е наред това ще му помогне по-лесно да се съвземе. Не забравяйте, че много от лекарите не прибягват към антибиотика при първи симптоми на простудно заболяване. Така не само ще помогнете на детето си, а и на всички други деца в детската градина в случай, че детето се разболее сериозно.

4. Много от симптомите на настинка като течащо носле или кашлица са признак на алергична реакция. Ако това е така, нека лекарят го удостовери за спокойствие на вас и всички други родители в детското заведение. Използвайте предписаните Ви медикаменти за да успокоите симптомите. Макар и не заразни тези състояния причиняват неудобство и безпокойство както за детето Ви, така и за другите около него.

5. Когато детето е у дома често за да не скучае каним на гости приятели и роднини. Това е също толкова опасно и вредно по време на грипни епидемии, както и посещението на обществени места, където има голямо струпване на хора.

6. Наблегнете особено силно на правилното хранене. Не е лоша идея да използвате богатството на сезона и да прибавите към дневната диета на детето чаша пресно изтискан сок от ябълки, круши, моркови.

Някои от действията, които в последните три седмици предприехме за да помогнем за недопускането и предотвратяване на разпространението на заболяванията в центровете ни са:
- по-стриктна проверка за симптоми на простудни заболявания у децата при пристигане сутрин, и недопускане на деца с такива при липса на бележка от педиатъра.

- следим за най-малки промени в състоянието на децата докато са в центъра, за да можем навреме да уведомим родителите.

- смяната на кърпите за бърсане с хартиени кърпи за еднократна употреба

- уведомяване на родителите в случай на забелязани еднакви симптоми при повече от едно - две деца.

- на децата в центровете ежедневно приготвяме Ройбос чай. Той укрепва имунната система, противодейства на алергиите и е богат на минерали.

Не забравяйте, че от адекватните ни действия по време на епидемия зависи здравето не само на нашето дете, а и на много други. Нека бъдем по-отговорни и по-взискателни в тези трудни времена и помогнем по всякакъв начин на децата си да бъдат здрави!

Наско Пирянков

Няма коментари:

Публикуване на коментар